Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια

Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια σε ρεύμα και θέρμανση: 31 συμβουλές για οικολογική καθημερινότητα και μικρότερους λογαριασμούς

Με τις τιμές της ενέργεια στα ύψη και την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής, είναι υψίστης σημασίας να ελέγξουμε καλύτερα την κατανάλωση ρεύματος και τον τρόπο θέρμανσης. Κάποιες κινήσεις από αυτές μπορεί να κοστίζουν, ωστόσο, αν τις υιοθετήσετε το κόστος είναι εφάπαξ και μακροπρόθεσμα εξασφαλίζετε την εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος.

Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια μέσω θέρμανσης και πώς διατηρείς το σπίτι πιο ζεστό το χειμώνα

Η θέρμανση του σπιτιού, συνιστά περίπου το 70% της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα σπίτι και με τις τιμές της ενέργεια στα ύψη, αναπόφευκτα πρέπει να εξετάσουμε το πώς καταναλώνουμε ενέργεια και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέσω της θέρμανσης. Δες παρακάτω, 16 τρόπους για να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα και να εξοικονομήσεις ενέργεια για την θέρμανση του σπιτιού.

#1. Απομονώστε τα κενά δωμάτια

Κλείστε τα θερμαντικά σώματα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, καθώς και τις εσωτερικές πόρτες ώστε να μην διαφεύγει η θερμότητα. Μην ξεχάσετε ακόμη, να σφραγίσετε με aerostop την χαραμάδα της κάθε πόρτας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να κλείσετε το δωμάτιο-γραφείο και να εργαστείτε από κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού.

#2. Τη νύχτα χρησιμοποιήστε ηλεκτρικές κουβέρτες

Δείτε ηλεκτρικές κουβέρτες, μονές και διπλές, για αγορά. Δεν προτιμάτε τις ηλεκτρικές κουβέρτες; Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα για να ζεστάνετε το στρώμα σας τη νύχτα.

#3. To layering με χαλιά είναι τάση και ζεσταίνει το σπίτι

Τα γυμνά πατώματα, επιτρέπουν μέχρι και 10% απώλεια θερμότητας. Ντύστε τα πατώματα του σπιτιού σας κάνοντας layering με χαλιά. Αποτελεί μια ιδιαίτερη διακοσμητική πρόταση που προσθέτει πολυτελές ύφος στο σπίτι και παράλληλα εξοικονομεί ενέργεια. Ξεκινήστε στρώνοντας τα μεγαλύτερα και πιο βαριά χαλιά και προσθέστε μικρότερα και πιο ελαφριά. Μπορείτε ακόμη να στρώσετε πρώτα τα χαλιά σε ουδέτερους τόνους και στη συνέχεια να προσθέσετε χαλιά με μοτίβα. Τέλος, προτιμήστε μάλλινα χαλιά αντί συνθετικών, για ακόμη καλύτερη θερμομόνωση.

Layering χαλιών i deco.gr

#4. Ασφαλίστε και στεγανοποιήστε πόρτες και παράθυρα

Δεν χρειάζεται να πούμε πως η θερμότητα που δραπετεύει από τις χαραμάδες, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Μόνο από τα παράθυρα δραπετεύει από 10 έως 25% της θερμότητας. Σφραγίστε πόρτες και παράθυρα με λάστιχα, nylon films και αεροστόπ. Μην ξεχάσετε να σφραγίσετε και την εξώπορτα του σπιτιού σας. Οι μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων, μπορούν επίσης να μειώσουν την κατανάλωση θέρμανσης αφού διατηρούν καλύτερα την θερμότητα στο σπίτι. Δείτε:

#5. Οι βαριές κουρτίνες παρεμποδίζουν το κρύο

Οι κουρτίνες διατηρούν την θερμότητα και εμποδίζουν την ροή κρύου αέρα από τα παράθυρα. Ιδανικά, κρεμάστε βαριές, χοντρές κουρτίνες σε σκούρα χρώματα που απορροφούν και τις ακτίνες του ηλίου ή προτιμήστε θερμικές κουρτίνες (κουρτίνες με θερμική επένδυση) που θα βρείτε σε πολλά καταστήματα.

#6. Ανεβάστε τις τέντες για να μπει ήλιος

Σε μια μέρα έντονης ηλιοφάνειας, σηκώστε τις τέντες, ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως του ήλιου να ζεστάνει φυσικά το σπίτι σας. Μετά την δύση του ηλίου, κλείστε ξανά τις κουρτίνες για να σφραγίσετε την ζέστη του σπιτιού σας.

#7. Μονώστε και ντύστε τους τοίχους

Γύρω στο 1/3 της θερμότητας του σπιτιού, απορροφάται από τους τοίχους. Δεν είναι τυχαίο που σε προηγούμενες δεκαετίες έντυναν τους τοίχους με διακοσμητικά υφάσματα, χαλιά και φλοκάτες. Προτιμήστε να ντύσετε τους τοίχους με καθρέπτες, με μεγάλους πίνακες αλλά και καμβάδες, που θα λειτουργήσουν τόσο διακοσμητικά όσο και μονωτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ντύσετε τους τοίχους του σπιτιού με μονωτικές ταπετσαρίες που προσφέρουν και στυλ στην διακόσμηση, ενώ λειτουργούν τόσο θερμομονωτικά όσο και ηχομονωτικά. Ακόμη και αν μονώσετε έναν μεμονωμένο τοίχο που επικοινωνεί εξωτερικά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην διατήρηση της θερμοκρασίας εσωτερικά. Τέλος, μιας και οι ταπετσαρίες έχουν επιστρέψει δυναμικά στις τάσεις διακόσμησης, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, υλικών και τιμών, στην αγορά.

ενέργειας Ντυμένοι τοίχοι

#8. Απομακρύνετε τα έπιπλα από παράθυρα και θερμαντικά σώματα

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τον κρύο αέρα που αισθάνεστε όταν κάθεστε κοντά σε ένα παράθυρο. Επιπλέον, όταν τα βαριά έπιπλα όπως ο καναπές, είναι τοποθετημένα ακριβώς μπροστά από τα σώματα, εμποδίζουν την θερμότητα να εξαπλωθεί και παράλληλα απορροφούν την ζέστη των σωμάτων. Συνεπώς, βρείτε τα σωστά σημεία για την τοποθέτηση των επίπλων σας, ώστε να είναι μακριά από τα παράθυρα και να μην ακουμπούν τα σώματα.

#9. Κάντε συντήρηση στον λέβητα και καθαρίστε σχολαστικά τα σώματα

Τα σώματα που είναι καλυμμένα από σκόνη, εμποδίζουν ένα 10% της θερμότητας που εκπέμπουν, να εξαπλωθεί προς το δωμάτιο. Καθαρίστε τα σώματα τακτικά ώστε να λειτουργούν στο 100%.

#10. Ρυθμίστε και χαμηλώστε τον θερμοστάτη

Από 18 ως 21 βαθμούς, θεωρείται ιδανική θερμοκρασία. Μην ανεβοκατεβάζετε συνεχώς τον θερμοστάτη και προτιμήστε μια θερμοκρασία σε αυτό το εύρος, εκτός από τις ώρες που κοιμάστε, καθώς συνίσταται να τον κατεβάζετε 2 βαθμούς. Έχε υπόψιν, πως κάθε βαθμός του θερμοστάτη που χαμηλώνεις, αντιστοιχεί στο 3%-10% του λογαριασμού σου, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού.

#11. Καθαρίστε και μπλοκάρετε την καμινάδα

Κλείστε το κλείστρο της καμινάδας, όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι. Ο κρύος αέρα που εισχωρεί μέσω της καμινάδας, αντιστοιχεί σε μεγάλη απώλεια θερμότητας.

#12. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτα πίσω από τα καλοριφέρ

Οι τοίχοι που ακουμπούν τα θερμαντικά σώματα απορροφούν από την θερμότητα που αυτά εκπέμπουν. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτα στην πίσω πλευρά των σωμάτων, που λειτουργούν ως “καθρέφτες” της θερμότητας. Θα αποτρέψουν την απορρόφηση από έναν κρύο τοίχο και θα την αντικατοπτρίζουν προς το δωμάτιο.

#13. Προτιμήστε μια ξυλόσομπα

Οι σύγχρονες ξυλόσομπες, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό. Ζεσταίνουν καλύτερα από τζάκι αφού τα υλικά κατασκευής εκπέμπουν σταθερή θερμότητα, αποτελούν υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία αφού μπορείς πραγματικά να απολαύσεις την φωτιά μέσα από το τζάμι και παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα να μαγειρέψεις σε αυτές, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο και ενέργεια από το μαγείρεμα. Αν έχεις χώρο αποθήκευσης για ξύλα, και επιλέξεις μια ενεργειακή ξυλόσομπα που θα συνδέσεις στα σώματα, είναι η ιδανική λύση θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας μακροπρόθεσμα, αφού τουλάχιστον στα ξύλα, το κόστος παραμένει χαμηλότερο από άλλες επιλογές θέρμανσης.

#14. Εκμεταλλευτείτε το ζεστό φούρνο

Μαγειρέψατε στο φούρνο; Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα, αφήστε την πόρτα ανοιχτή και η θερμότητα του φούρνου σίγουρα θα ζεστάνει την κουζίνα. Προσοχή, αν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά και κατοικίδια.

#15. Εμποδίστε την θερμότητα να ανέβει γρήγορα ψηλά

Προσοχή: χωρίς αυτά να ακουμπάνε τα θερμαντικά σώματα, τα ράφια που τοποθετούμε λίγο πιο πάνω από αυτά, εμποδίζουν την ζέστη να κινείται γρήγορα προς το ταβάνι. Επιπλέον, αποτελούν υπέροχες διακοσμητικές προτάσεις για το σπίτι σας. Προσέξετε ακόμη, τι αντικείμενα θα τοποθετήσετε επάνω στα ράφια ώστε να μην υποστούν φθορά από την θερμότητα του σώματος.

#16. Μην μπλοκάρετε την θερμότητα των σωμάτων

Αν και είναι ένας τρόπος να στεγνώσετε τα ρούχα χωρίς στεγνωτήριο ώστε να μην κάψετε ρεύμα, στην πραγματικότητα μπλοκάρετε μέρος της θερμότητας και τα σώματα δε μπορούν να δουλέψουν σωστά. Προτιμήστε να απλώσετε τα ρούχα κοντά στα καλοριφέρ χρησιμοποιώντας απλώστρα, χωρίς όμως να τα καλύπτουν.

Όλες αυτές οι λύσεις, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, μπορούν πραγματικά να εξοικονομήσουν, ενέργεια, θερμότητα και συνεπώς χρήματα. Το να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα, πολλές φορές εξαρτάται από μικρές κινήσεις που όμως κάνουν μεγάλη διαφορά.


Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος

Οι λογαριασμοί που θα κληθούμε να καλύψουμε αναμφίβολα θα είναι φουσκωμένοι και η μοναδική λύση που διαφαίνεται να υπάρχει, είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος. Διάβασε παρακάτω, πώς να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας και μικρότερους λογαριασμούς.

#1. Αποσυνδέστε όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Λάπτοπ, φορτιστές, φούρνος μικροκυμάτων, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από την πρίζα, δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδεδεμένες 24/7. Συνδέστε μόνο όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε και αποκτήστε την συνήθεια να τις αποσυνδέετε μόλις τελειώνει η χρήση τους.

#2. Αντικαταστήστε κοινούς λαμπτήρες με τεχνολογία φωτισμού LED

Κάτι που είμαστε σίγουροι πως έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι ήδη έχετε κάνει είναι η αλλαγή λαμπτήρων με τεχνολογία LED.

#3. Προσέξτε με τα πολύφωτα

Εκτός από τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αποσυνδέοντας τις πολλές λάμπες. Σε ένα μικρό χώρο, ένα πολύφωτο με 5 λάμπες μπορεί πραγματικά να είναι περιττό. Προτιμήστε φωτιστικά δαπέδου με μια λάμπα που φωτίζουν επαρκώς το χώρο, χωρίς να καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

#4. Στους εξωτερικούς χώρους βάλτε ηλιακά φώτα

Σε μια χώρα σα την Ελλάδα, είναι πραγματικά κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε το ηλιακό φως. Στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, είτε μπαλκόνι, είτε κήπος και βεράντα, τοποθετήστε ηλιακά φώτα που απορροφούν φως κατά την διάρκεια της ημέρας και το εκπέμπουν τη νύχτα.

#5. Προτιμήστε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Οι συσκευές παλιάς τεχνολογίας, καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια και οι λειτουργίες τους περισσότερο χρόνο. Ψυγεία, φούρνοι, καταψύκτες, air-condition και πλυντήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να κοστίζουν αρκετά για να τα αντικαταστήσετε αλλά μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από την χρήση τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μπείτε στα προγράμματα “Εξοικονομώ”.

#6. Απομακρύνετε ψυγείο και καταψύκτη από το φούρνο

Με αυτό τον τρόπο ελαττώνετε την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια τόσο στο φούρνο όσο και στο ψυγείο και διατηρείτε την καλή τους κατάσταση για περισσότερο.

#7. Αντικαταστήστε το φούρνο

Σε περίπτωση που μένετε μόνος-η ή συγκατοικείτε με άλλο ένα άτομο, ο μεγάλος φούρνος που καταναλώνει πολλή ενέργεια, είναι πραγματικά περιττός. Εξετάστε την πιθανότητα να αντικαταστήστε αυτή την συσκευή με μικρό φουρνάκι ή με μια φριτέζα αέρος. Θα μαγειρεύετε πιο υγιεινά, στο μισό χρόνο και θα καταναλώνετε την μισή ενέργεια. Επιπλέον, ακόμη και μια slow cooker ηλεκτρική κατσαρόλα, μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, λόγω της πολύ χαμηλής ισχύος.

#8. Η σωστή χρήση του υπολογιστή εξοικονομεί ενέργεια

Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά οι πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι, καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Για να μειώσετε την κατανάλωση, χαμηλώστε την φωτεινότητα στις οθόνες, θέστε την συσκευή σε stand-by όταν κάνετε διαλείμματα και αποσυνδέστε εντελώς, μόλις τελειώσετε με την χρήση τους.

#9. Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα

Η σωστή μόνωση του θερμοσίφωνα, η ρύθμιση στους 40-50 βαθμούς και φυσικά η αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα, εξοικονομεί ενέργεια μακροπρόθεσμα.

#10. Πλύνετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα περισσότερα ρούχα πλένονται εξίσου ικανοποιητικά, ενώ αυτή η αλλαγή μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Δοκιμάστε να πλένετε στους 30 και μην ξεχνάτε πως σε παλαιότερες εποχές, “πλυντήριο” ήταν τα ποτάμια, με το νερό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.

#11. Συγχρονιστείτε με τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού

Ανάψτε το θερμοσίφωνα μόνο μία φορά, αφού συνεννοηθούν τα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε επίσης να τρώτε τις ίδιες ώρες, αντί να ζεσταίνετε μερίδες φαγητού ξανά και ξανά.

#12. Εναλλακτικοί τρόποι για μαγείρεμα

Αν έχετε επιλέξει ξυλόσομπες για την θέρμανση σας, πολύ πιθανόν να διαθέτουν και φούρνο. Ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό, η επιφάνεια της σόμπας λειτουργεί σαν εστία φούρνου και πολλές φορές μάλιστα, συντελεί σε καλύτερα μαγειρεμένα και πιο νόστιμα φαγητά, αφού μαγειρεύονται πιο αργά.

#13. Το στεγνωτήριο είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή

Σε μια χώρα με τόσο ήλιο, η χρήση του στεγνωτηρίου ίσως είναι περιττή. Αποφύγετε να στεγνώνετε τα ρούχα σε αυτή την συσκευή και προτιμήστε τον καθαρό αέρα, τουλάχιστον τις μέρες με ηλιοφάνεια. Πρέπει να γνωρίζετε πως το στεγνωτήριο αποτελεί μια από τις πιο κοστοβόρες συσκευές σε ενέργεια.

#14. Χρησιμοποιήστε βραστήρα

Κάθε φορά που χρειάζεσαι ζεστό νερό, αν χρησιμοποιείς το θερμοσίφωνα, το νερό που ζεσταίνεται από τον λέβητα αερίου ή χρησιμοποιείς ακόμη και τις εστίες για να το ζεστάνεις, καταναλώνεις πολλή ενέργεια. Αγόρασε ένα βραστήρα που θα κάνει την δουλειά σου εύκολα και γρήγορα και με πολύ μικρότερο κόστος. Για παράδειγμα, ζεστό νερό για την παρασκευή ροφημάτων, για το μαγείρεμα, για το πλύσιμο των πιάτων, για γέμισμα θερμοφόρας κτλ. Είναι μια συσκευή που κοστίζει ελάχιστα και εξοικονομεί αρκετά χρήματα.

#15. Ελαττώστε το σιδέρωμα

Πώς; Κρεμάστε τα ρούχα σας στο μπάνιο, όταν μπαίνετε στο ντουζ. Οι υδρατμοί θα μαλακώσουν τις πτυχώσεις.

Δες ακόμη, πώς να κρατάς το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι.

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.