Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα καλύτερα φυτά για το μπάνιο

Θέλεις να διακοσμήσεις με φυτά το μπάνιο σου; Επίλεξε φυτά εσωτερικού χώρου που αγαπούν την υγρασία

Ακόμη και αν ζεις πολύ μακριά από την φύση, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φέρεις την φύση στο σπίτι σου. Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος, είναι να τοποθετήσεις φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου και του μπάνιου. Το μπάνιο όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υγρασίας και ζέστης και πιθανόν περιορισμένου αερισμού, απαιτεί φυτά που όχι μόνο δεν τα βλάπτει η υγρασία αλλά γνωρίζουν ακόμη καλύτερη ανάπτυξη σε αυτήν. Ευτυχώς, η φύση μας έχει χαρίσει πολλές επιλογές, ακόμη και για τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Δες παρακάτω, ποια φυτά αγαπούν το υγρό, ζεστό περιβάλλον ενός μπάνιου.

#1. Φτέρη της Βοστώνης

Η Φτέρη της Βοστώνης με την επιστημονική ονομασία Nephrolepis exaltata με τροπική καταγωγή, μπορεί να φτάσει τα 40-90 εκατοστά σε ύψος. Είναι ένα ανθεκτικό και εύκολο στην φροντίδα φυτό, που αγαπά την υγρασία και τις φυσιολογικές θερμοκρασίες. Η Φτέρη της Βοστώνης έχει και επιπλέον ιδιότητες που πρέπει να γνωρίζεις. Φιλτράρει την ατμόσφαιρα και την απαλλάσσει από τοξίνες.

της Βοστώνης

#2. Φυλλόδεντρο scandens – φύλλο καρδιά

Το φυλλόδεντρο με τα υπέροχα φύλλα σε σχήμα καρδιά, αγαπά τα υγρά δωμάτια, το υγρό έδαφος και το λιγοστό φως. Μεγαλώνει αρκετά και δείχνει υπέροχο και σε κρεμαστές γλάστρες. Ανήκει και αυτό στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα από τις τοξίνες και αναπτύσσεται αρκετά. Είναι πολύ ανθεκτικό και επιζεί ακόμη και αν παραμελήσεις το πότισμα του. Προσοχή: αν έχεις κατοικίδια, προτίμησε κρεμαστή γλάστρα, ώστε να μην έρθουν σε άμεση επαφή.

Philodendron scandens

#3. Καλαθέα

Στην οικογένεια της καλαθέας, ανήκουν περισσότερα από 200 είδη και αρκετά από αυτά είναι κατάλληλα για το μπάνιο, αφού τα περισσότερα αγαπούν την ατμοσφαιρική υγρασία. Τα χαρακτηριστικά ριγωτά τους φύλλα, χαρίζουν μια ιδιαίτερη, τροπική νότα στο χώρο. Μπορείς να επιλέξεις την Καλαθέα concinna, την Καλαθέα Lancifollia ή την Καλαθέα μακογιάνα. Χρειάζονται φωτεινές θέσεις, χωρίς άμεσο φως, ικανοποιητικά επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας,

μακογιάνα

#4. Πιλέα πεπερομιοδές (Κινέζικο φυτό χρήματος)

Ένα φυτό με χαμηλές απαιτήσεις φροντίδας και με την φήμη πως φέρνει τύχη, είναι το Pilea peperomioides. Αγαπά την υγρασία στην ατμόσφαιρα, αλλά όχι το πολύ βρεγμένο χώμα. Συνεπώς, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα, αλλά θέλει καλή αποστράγγιση. Τέλος, ως τροπικό φυτό θέλει ημισκιερή θέση, αφού στο φυσικό του περιβάλλον αναπτύσσεται κάτω από δέντρα. Εάν έχει παράθυρο το μπάνιο σου, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με την ανάπτυξη του φυτού. Ο μίνιμαλ χαρακτήρας του φυτού, το καθιστά την τέλεια επιλογή για σπίτια με μίνιμαλ διακόσμηση.

πεπερομιοδές

#5. Pachira aquatica

Η Παχύρα, είναι ιδανικό φυτό για εσωτερικούς χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας, αφού το φυσικό της περιβάλλον είναι ο υγρότοπος. Δεν αγαπά το άμεσο ηλιακό φως, αναπτύσσεται σε σημεία έμμεσου φωτισμού, ενώ μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε σκιερά σημεία. Σε ύψος μπορεί να φτάσει και το 1,5μ., συνεπώς είναι ένα φυτό που όταν φτάσει το μέγιστο ύψος, θα χρειαστεί αρκετό χώρο στο μπάνιο ή τοποθέτηση σε άλλο σημείο του σπιτιού.


#6. Κάκτος ψαροκόκκαλο

Το Epiphyllum anguliger ή αλλιώς Κάκτος ψαροκόκκαλο είναι ένας εύκολος στην καλλιέργεια κάκτος, με άνθη που ανοίγουν τη νύχτα. Αγαπά την μέση θερμοκρασία των 20℃ και το πρωινό φως του ηλίου. Ως τροπικό φυτό, αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας αλλά δεν αγαπά το πολύ βρεγμένο χώμα. Συνεπώς, δεν έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα αλλά ούτε και σε λίπασμα, καθώς μια φορά κάθε άνοιξη, αρκεί για να ενισχύσει την ανθοφορία. Είναι ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες, καθώς μετά την ανάπτυξη των φύλλων σε ύψος, αρχίζουν να κρεμούν προς τα κάτω.


#7. Αερόφυτα

Μια ακόμη επιλογή για διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου για το μπάνιο, είναι μια σύνθεση με αερόφυτα. Σε περίπτωση που δεν έχεις χώρο για γλάστρες στο δάπεδο και δε μπορείς ούτε να κρεμάσεις γλάστρες, τα αερόφυτα που δεν έχουν και ανάγκες φροντίδας, μπορούν να διακοσμήσουν σημεία όπως ο καθρέφτης του μπάνιου ή άλλες μικρές επιφάνειες.

Tillandsia Βlister

Tillandsia Βlister σύνθεση με αερόφυτα με βεντούζες


Γιατί να διακοσμήσεις με φυτά το μπάνιο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που καθορίζουν τον τρόπο διακόσμησης του σπιτιού, βάση του φενγκ σούι. Όσον αφορά τα φυτά, αναμφίβολα το φένγκ σούι τα αγαπά, αφού χαρίζουν θετική ενέργεια, αρμονία, αναζωογόνηση και συνεισφέρουν στην καλή υγεία. Μάλιστα και από επιστημονικής απόψεως, υπάρχουν πλέον έρευνες που υποστηρίζουν πως τα φυτά που φιλτράρουν τον αέρα, αλλάζουν το μικροβίωμα και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου (1). 

Επιπλέον, το να διατηρείς φυτά στο μπάνιο σου, αναδημιουργεί τον χώρο ενός spa και συνεισφέρει σε μια ακόμη πιο χαλαρωτική εμπειρία. Τέλος, δε μπορούμε να αγνοήσουμε πως η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου, είναι και οπτικά πιο ευχάριστη.

Μυστικά για να διαλέξεις το σωστό φυτό για το μπάνιο

Αρχικά, πρέπει να λάβεις υπόψιν το φυσικό περιβάλλον του φυτού. Αν ένα φυτό αναπτύσσεται εύκολα σε τροπικό περιβάλλον, πιθανότατα θα ευδοκιμήσει. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως αν έχεις αφυγραντήρα στο μπάνιο, θα μείνει ανεπηρέαστο. Τέλος, πρέπει σίγουρα να μελετήσεις αν θέλει ελάχιστον φως και να το τοποθετήσεις ανάλογα, κοντά ή μακριά στο παράθυρο του μπάνιου.

Σε ποια σημεία του μπάνιου να τοποθετήσεις φυτά

Τα ιδανικά σημεία είναι αυτά που βρίσκονται κοντά στο παράθυρο. Μπορείς να κρεμάσεις κάποιες γλάστρες, ενώ αν υπάρχει αρκετός χώρος, μπορείς να τα τοποθετήσεις και στο δάπεδο, κοντά στο νιπτήρα. Ακόμη, ένα μικρό stand ή η βάση νιπτήρα, μπορούν να φιλοξενήσουν μικρές γλάστρες.


Επιστημονικές πηγές:

  1. Indoor green wall affects health-associated commensal skin microbiota and enhances immune regulation: a randomized trial among urban office workers

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.