Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

10 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού: βάλε αυτά τα φυτά στο σπίτι σου για φρεσκάδα, καθαρή ατμόσφαιρα και φυσική διακόσμηση.

Τι είναι καλύτερο από έναν ψυχολόγο; Η φύση. Τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν γεμίζουν το σπίτι μας, ηρεμούν το πνεύμα και την ψυχή μας και προάγουν την θετική διάθεση, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Επιπλέον, κάποια φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός από την ομορφιά και την καλή ενέργεια που μεταδίδουν σε εμάς και το χώρο μας, έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού από ρύπους αλλά και να εξουδετερώνουν αιωρούμενες τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα με έρευνα της NASA που διεξήχθη το μακρινό 1989 [1], για να μελετήσει την επίδραση που έχουν τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και την ατμόσφαιρα, υπάρχουν κάποια φυτά με θετική επίδραση που κατέγραψαν σπουδαία αποτελέσματα. Ωστόσο, τα φυτά αυτά εκτέθηκαν σε πολύ μικρούς, ερμητικά κλειστούς χώρους με τοξικά μικροστοιχεία στον αέρα. Συνεπώς, είναι δύσκολο πραγματικά να υπολογίσεις πόσα φυτά εσωτερικού χώρου θα χρειαστείς για να κρατάς τον αέρα του σπιτιού σου καθαρό και απαλλαγμένο από τις τοξίνες. Επιπλέον, δεν έχει διεξαχθεί άλλη επίσημη έρευνα έκτοτε και για αυτό διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, για όλα όσα διαβάζουμε σε αμέτρητα sites.

Ωστόσο, τα οφέλη των φυτών στο μικροβίωμα του δέρματος και στην ψυχολογία, έχουν μελετηθεί αρκετά και έχουν αποδειχτεί απαραίτητα. Για αυτό και μόνο, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το καλύτερο διακοσμητικό για το σπίτι σου. Δες παρακάτω, τους ισχυρισμούς για τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού και αποτελούν παράλληλα, πανέμορφα διακοσμητικά.

1. Aloe Vera

Η αλόη βέρα είναι το νούμερο ένα φυτό που πρέπει να έχεις μέσα στο σπίτι. Όχι μόνο για τα φύλλα του που φέρουν υγρό χρυσό για το δέρμα και τα μαλλιά μας, ούτε γιατί δείχνει υπέροχο όπου και αν το τοποθετήσεις. Φύτεψε μια αλόη βέρα σε γλάστρα στο σπίτι γιατί την νύχτα -όσο εσύ κοιμάσαι δηλαδή- απελευθερώνει οξυγόνο ενώ απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, είναι ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού και παράλληλα συμβάλλει τα μέγιστα στην ομορφιά σου.

aloe vera φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

2. Areca Palm (Φοίνικας αρέκα)

Με όψη bamboo, αυτό το τροπικό φυτό θα απορροφήσει την ρύπανση στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, μέσω των φύλλων του. Είναι χαμηλής συντήρησης και αγαπά την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Τοποθέτησε κοντά στο παράθυρο και χρησιμοποίησε απιονισμένο νερό για το πότισμα και φρόντισε να στραγγίζει καλά. Επειδή σαπίζουν εύκολα οι ρίζες αν ποτίζεις συχνά ή αν εκτίθεται σε συνεχή υγρασία, άφηνε να στεγνώνει το χώμα του ενδιάμεσα από τα ποτίσματα.

Areca Palm

3. Bamboo Palm

Ένα φυτό που φιγουράρει στην λίστα της NASA με τα 50 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα. Το bamboo palm, απορροφά τις τοξίνες και τα βλαβερά, τοξικά στοιχεία της ατμόσφαιρας -όπως η ξυλόλη και το τολουόλιο- και τα αντικαθιστά με οξυγόνο, σαν ένα πραγματικό φίλτρο, ενώ είναι ένα χαμηλής συντήρησης φυτό, εύκολο να μεγαλώσεις στο σπίτι. Ανάλογα με το μέγεθος του, αυξομειώστε τα ποτίσματα.

bamboo plant

4. Peace Lillies (Σπαθίφυλλο)

Ένα τροπικό, πανέμορφο φυτό που ομορφαίνει άμεσα κάθε χώρο. Τι απορροφά το σπαθίφυλλο από το χώρο; Το βλαβερό βενζόλιο. Σύμφωνα με την έρευνα της NASA, το σπαθίφυλλο τα πήγε καλύτερα από άλλα φυτά στην απορρόφηση του βενζολίου, ωστόσο όπως είπαμε και παραπάνω, χρειάζεσαι αρκετά φυτά μέσα στο σπίτι για να καθαρίσουν πραγματικά την ατμόσφαιρα.

Peace Lillies

5. Snake Plant (σανσεβέρια)

Ένα από τα πιο όμορφα και πιο εύκολα στην συντήρηση φυτά για το εσωτερικό του σπιτιού που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, είναι η σανσεβέρια. Απορροφά τέσσερις διαφορετικές τοξίνες από την ατμόσφαιρα, μεταξύ των οποίων η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο. Επιπλέον, είναι ένα από τα φυτά που απελευθερώνουν το οξυγόνο τους τη νύχτα, ενώ παράλληλα απελευθερώνει υγρασία στην ατμόσφαιρα, υποβοηθώντας την αναπνοή σου αν υποφέρεις από αλλεργίες.

Προσοχή: αν και έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, αν καταναλωθεί μπορεί να προξενήσει τοξική δηλητηρίαση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα κατοικίδια σας.

Snake Plant

6. Spider Plant (χλωρόφυτο)

Στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα ανήκει το πανέμορφο χλωρόφυτο. Ο κισσός αράχνης αλλιώς γνωστό ως χλωρόφυτο, είναι ένα πολύ εύκολο φυτό στην συντήρηση, ακόμη και για αρχάριους. Στην έρευνα της NASA, το χλωρόφυτο μέσα σε 24 ώρες, απομάκρυνε επιτυχώς το 95% της φορμαλδεύδης, από την ερμητικά σφραγισμένη αίθουσα, στην οποία εκτέθηκε.

Tips: Έλεγξε το χώμα τους αν είναι εντελώς στεγνό πριν ποτίσεις, καθώς δεν απαιτούν συχνό πότισμα.

spider plant

7. Baby Rubber Plant (Πεπερόμια)

Ένα πανέμορφο ανθεκτικό φυτό, που σύμφωνα με την έρευνα της NASA, κατάφερε να απορροφήσει το 43% της φορμαλδεύδης από την ατμόσφαιρα, είναι η πεπερόμια ή κοινώς φίκος ο ελαστικός.

baby rubber plant

8. Boston Fern

Ένα φυτό που θέλει αρκετή υγρασία αλλά καλή αποστράγγιση είναι η φτέρη της Βοστώνης. Το φυτό αυτό που επίσης μελετήθηκε από την NASA, βρέθηκε να απορροφά και τις τέσσερις συχνές τοξίνες από την ατμόσφαιρα, λειτουργώντας σαν ένα φίλτρο.

boston fern

9. Chinese Evergreen/Αγλαόνημα

Ένα εύκολο στην φροντίδα φυτό, που επιζεί σε αρκετά διαφορετικά κλίματα και συνθήκες, είναι το Αγλαόνημα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπαθίφυλλο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τοξίνες, ενώ απελευθερώνει οξυγόνο καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου!

aglaonema

10. Corn Cane (Δράκαινα)

Στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα, ανήκει και η δράκαινα. Η δράκαινα μεγαλώνει καλύτερα στο έμμεσο φως και θέλει σχετικά υγρό έδαφος για να διατηρηθεί υγιής. Είναι ένα πανέμορφο φυτό που ψηλώνει αρκετά και διαθέτει μακριά καταπράσινα, σκληρά φύλλα. Όπως και τα περισσότερα φυτά σε αυτή τη λίστα, βρέθηκε πως απομακρύνει από την ατμόσφαιρα, τέσσερις τοξίνες όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο.

Corn Cane

FAQ: Συχνές ερωτήσεις για φυτά εσωτερικού χώρου

Γιατί να βάλω στο σπίτι μου φυτά που καθαρίζουν τον αέρα;

• Φιλτράρουν τον αέρα, απορροφούν τοξίνες και βλαβερά μικροστοιχεία της ατμόσφαιρας.
• Τα φυτά εσωτερικού χώρου ανεβάζουν την διάθεση, προάγουν την ψυχική ηρεμία και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και σε φέρνουν σε επαφή με την φύση, μια ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού, που δεν ικανοποιείται στην πόλη.
• Βοηθούν στην συγκέντρωση, προάγουν την δημιουργικότητα, μειώνουν το στρες, προάγουν την ηρεμία και την παραγωγικότητα.
• Η φροντίδα των φυτών αποσπά το μυαλό και μειώνει τα επίπεδα άγχους.
• Προάγουν την αντίσταση του οργανισμού σε παθογόνα βακτήρια και τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Χρειάζονται συχνή φροντίδα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τα φυτά στο σπίτι, πως απαιτούν πολύ φροντίδα και συχνό πότισμα. Η αλήθεια είναι πως τα φυτά εσωτερικού χώρου γενικά, απαιτούν λιγότερη φροντίδα από όσα φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο. Το πότισμα και το καθάρισμα του φυτού, εξαρτάται πάντα από το είδος του, τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται (θερμοκρασίες, ηλιακό φως, ποσοστά υγρασίας) και το μέγεθος του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε τις συμβουλές των ειδικών, για την φροντίδα του εκάστοτε φυτού.

Αυτά είναι τα δέκα κορυφαία φυτά που καθαρίζουν τον αέρα σύμφωνα με την NASA και μπορείς να μεγαλώσεις εύκολα στο σπίτι σου, για να διατηρείς ένα πιο υγιές και καθαρό περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου απαλλαγμένη από τις τοξίνες. Αν αγαπάς την ενασχόληση με τα φυτά και την κηπουρική, δες τι να φυτέψεις την άνοιξη.

Επιστημονικές πηγές

  1. Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement

Κεντρική φωτογραφία: Hannah Busing on Unsplash

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.