Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον φούρνο με DIY καθαριστικά

Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο από λίπη και άλατα με φιλικά προς την υγεία και το περιβάλλον DIY καθαριστικά.

Ο φούρνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξοπλισμούς στην κουζίνα, αλλά η καθαριότητά του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Τα καμένα λίπη, τα άλατα και οι λεκέδες από το μαγείρεμα μπορούν να αφήσουν τον φούρνο σας ακατάλληλο για χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί και περιβαλλοντικά φιλικοί τρόποι για να καθαρίσετε τον φούρνο σας, χωρίς να βλάψετε την υγεία σας ή το περιβάλλον. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε πώς να το επιτύχουμε αυτό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  1. Σφουγγάρι: Προτιμήστε ένα σφουγγάρι που δεν είναι πλαστικό, για να μην λιώνει στη θερμότητα του φούρνου.
  2. Σόδα ή μαγειρική σόδα: Η σόδα είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό που δεν είναι επιβλαβές για την υγεία και το περιβάλλον.
  3. Ξύδι: Το ξύδι είναι ένα ακόμα φυσικό καθαριστικό που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λεκέδων και των αλάτων.
  4. Νερό: Φυσικά, θα χρειαστείτε αρκετό νερό για τον καθαρισμό.

Οι Οδηγίες Βήμα προς Βήμα:

1. Αφαιρέστε τα αποσπώμενα μέρη

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του φούρνου, αφαιρέστε όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, όπως τα ράφια. Καθαρίστε τα ξεχωριστά με ένα μίγμα από σόδα και νερό.

2. Ετοιμάστε το καθαριστικό

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε περίπου 1/2 κούπα σόδα με λίγο νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα. Προσθέστε 1-2 κουταλιές ξυδιού για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του καθαριστικού.

3. Εφαρμόστε το καθαριστικό

Απλώστε την πάστα στις επιφάνειες του φούρνου και στα σημεία με λίπη και άλατα. Επικεντρωθείτε στις περιοχές που είναι περισσότερο λερωμένες.

4. Αφήστε το καθαριστικό να δράσει

Αφήστε το καθαριστικό μείγμα να δράσει για περίπου 15-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στο να λιώσουν καλύτερα τα λίπη και τα άλατα, ώστε να τα αφαιρέσετε ευκολότερα στη συνέχεια.

5. Σκουπίστε με νερό και σφουγγάρι

Μετά τον χρόνο αναμονής, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να αφαιρέσετε το καθαριστικό και τους ρύπους από τον φούρνο. Προσθέστε νερό στο σφουγγάρι καθώς καθαρίζετε για να βοηθήσετε στο ξέπλυμα του φούρνου.

6. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε

Ξεπλύνετε καλά τον φούρνο με ένα νωπό πανί για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα του καθαριστικού. Στεγνώστε τον φούρνο με ένα καθαρό πανί ή χαρτί.

7. Επανατοποθετήστε τα αποσπώμενα μέρη

Αφού ο φούρνος σας είναι καθαρός και στεγνός, τοποθετήστε πίσω τα ράφια και τα γκρίλ.

Συμπεράσματα

Ο καθαρισμός του φούρνου από λίπη και άλατα μπορεί να φαίνεται δύσκολος, αλλά με φιλικά προς την υγεία και το περιβάλλον υλικά, μπορείτε να τον καθαρίσετε αποτελεσματικά. Η χρήση σόδας και ξυδιού είναι μια φυσική και ασφαλής επιλογή για τον καθαρισμό του φούρνου σας, χωρίς να ρισκάρετε την υγεία σας ή το περιβάλλον.

Ανακαλύψτε τα οφέλη των φυσικών καθαριστικών και εφαρμόστε αυτές τις μεθόδους για έναν καθαρό και υγιεινό φούρνο που θα σας χαρίσει νόστιμα γεύματα για ακόμα περισσότερο καιρό.

Αν σας άρεσε αυτό το αφιέρωμα μην ξεχάσετε να διαβάσετε πώς να καθαρίσετε τις κεραμικές εστίες.

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.

Ετικέτες: