Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να καθαρίσω τις κεραμικές εστίες χωρίς να τις βλάψω;

Πώς να καθαρίσω τις κεραμικές εστίες του φούρνου μου με φυσικό τρόπο και χωρίς να βλάψω την επιφάνεια τους;

Η κεραμική επιφάνεια του φούρνου aka κεραμικές εστίες, είναι σχετικά εύκολο να τις καθαρίσεις και εξίσου εύκολο να τις βλάψεις. Μάλιστα υπάρχουν φυσικοί τρόποι και καθαριστικά που μπορείς να φτιάξεις, με οικολογική συνείδηση και μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία σου.

Για αυτό σήμερα, θα πούμε πώς να καθαρίζεις τις κεραμικές εστίες με φυσικά καθαριστικά και χωρίς να φθείρεις την επιφάνεια.

Καταρχάς, πρέπει να πούμε πως για να κρατάς τις εστίες πάντα καθαρές, πρέπει να τις καθαρίζεις καθημερινά μετά το μαγείρεμα. Έτσι, δεν προλαβαίνουν να ξεραθούν λίπη και σάλτσες και τα αφαιρείς ευκολότερα.

Καθαριστικό για κεραμικές εστίες με φυσικά υλικά

Επειδή υπάρχουν πολλά φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι για να καθαρίζουμε με οικολογικό τρόπο τις εστίες μας, θα τα προτιμήσουμε από εμπορικά προϊόντα. Για να φτιάξεις φυσικό καθαριστικό για κεραμικές εστίες πρέπει να έχεις:

  • λευκό ξύδι
  • νερό
  • μαλακό σφουγγάρι ή πανί με μικροϊνες
  • μπουκάλι σπρέι

Πώς να καθαρίσεις τις εστίες φούρνου βήμα-βήμα

  1. Στο μπουκάλι σπρέι, ανάμειξε νερό και λευκό ξύδι, σε αναλογία 1:1. Το λευκό ξύδι, γενικότερα είναι το καλύτερο φυσικό συστατικό για να καθαρίζεις οτιδήποτε στο σπίτι.
  2. Περίμενε να κρυώσει ο φούρνος σου. Ίσως νομίζεις πως είναι καλύτερα να καθαρίσεις τις πιτσιλιές και τους λεκέδες όσο είναι η ζεστή η επιφάνεια, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όταν πέσει η θερμοκρασία, ψέκασε όλη την επιφάνεια με το μείγμα και άφησε να δράσει για 2-3 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το πανί με μικροίνες για να τρίψεις ελαφρά την επιφάνεια και να καθαρίσεις τις εστίες.
  4. Αν δεις ότι σε κάποια σημεία οι πιτσιλιές δεν φεύγουν εύκολα, ρίξε στην επιφάνεια της κουζίνας baking soda και στην συνέχεια ψέκασε με γενναιοδωρία το μείγμα.
  5. Άσε να δράσει για 10-15 λεπτά και έπειτα καθάρισε με το πανί.

Τι να αποφύγεις όταν καθαρίζεις κεραμικές εστίες

Αν και είναι αυτονόητο, πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρουμε. Σύρμα για πλύσιμο πιάτων, η σκληρή επιφάνεια από το σφουγγάρι και άλλα αντικείμενα που μπορούν να γρατζουνίσουν την κεραμική επιφάνεια, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς.

Πώς να καθαρίσεις αν έχουν κολλήσει καμένες τροφές

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν καθαρίζεις με ξύδι και σόδα. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κάψει κάποιο φαγητό που έχει κολλήσει στην επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση ή θα χρησιμοποιήσεις εμπορικό προϊόν ειδικό για κεραμικές εστίες ή θα χρησιμοποιήσεις και πάλι το φυσικό μείγμα. Στην δεύτερη περίπτωση, ρίξε και πάλι στις εστίες baking soda και ψέκασε με το μείγμα. Βρέξε 2-3 πετσέτες με ζεστό νερό και κάλυψε την επιφάνεια για να μην ξεραθεί το μείγμα. Άφησε για 10-15 λεπτά και έπειτα καθάρισε τις εστίες.

Εναλλακτική μέθοδος για να καθαρίσεις τα καμένα λίπη

Η οδοντόπαστα έχει baking soda. Σε σημεία που δε μπορείς να αφαιρέσεις τις βρωμιές και τα καμένα λίπη, εφάρμοσε ποσότητα οδοντόπαστας και άφησε για 4-5 λεπτά. Στην συνέχεια χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψεις απαλά αυτά τα σημεία.

Δες: Καθαριότητα σπιτιού

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.