Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να ανανεώσεις το δάπεδο στο μπαλκόνι

Πώς να ανανεώσεις το δάπεδο στο μπαλκόνι: 9 τρόποι να αναβαθμίσεις ή να καλύψεις το παλιό πάτωμα στους εξωτερικούς χώρους

Η μικρή μας όαση που ονομάζεται μπαλκόνι ή βεράντα, απαιτεί προσοχή και φροντίδα. Οι εξωτερικοί χώροι άλλωστε είναι η φυσική προέκταση του σπιτιού. Ιδίως το καλοκαίρι που σίγουρα φιλοξενούμε κόσμο σε αυτούς, θέλουμε να είναι στην εντέλεια. Αυτό αναμφίβολα, περιλαμβάνει και το δάπεδο του μπαλκονιού, που δέχεται και την πιο ισχυρή επίθεση από τις καιρικές συνθήκες. Ήλιος, βροχή, χιόνι και υγρασία καθώς και οι ανεξέλεγκτοι ρύποι της ατμόσφαιρας, προκαλούν φθορά σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, εκτός από το να κρατάμε το μπαλκόνι μας καθαρό όλο το χρόνο, είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε από τις καιρικές συνθήκες και τον…χρόνο που είναι αμείλικτος.

Τι να κάνεις με το φθαρμένο δάπεδο του μπαλκονιού

Πολλές φορές έχουμε σπασμένα πλακάκια, σημάδια στο δάπεδο και ρύπους που δεν φεύγουν, ότι και αν κάνουμε. Επειδή η συχνή αλλαγή στο δάπεδο δεν είναι επιλογή, πρέπει να καταφύγουμε σε λύσεις που θα το ανανεώσουν και παράλληλα θα το προστατέψουν ή που θα το καλύψουν.

Πώς να το ανανεώσεις

#1. Ανανέωσε το με χρώμα

Υπάρχουν βαφές για εξωτερικές επιφάνειες, που είναι κατάλληλες για ξύλο, για μέταλλο αλλά και για τσιμέντο. Όποιο υλικό και αν φέρει το δάπεδο σου, μπορείς να το ανανεώσεις με ένα απλό βάψιμο. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποια μονωτικά υλικά, που παράλληλα θα το κρατούν και στεγανοποιημένο από υγρασία, βροχή και υψηλές θερμοκρασίες.

#2. Γέμισε με βότσαλα ή χαλίκι

Όπου υπάρχουν σπασμένα ή ραγισμένα πλακάκια, αφαίρεσε τα εντελώς και γέμισε τα με βότσαλα παρόμοιας διαμέτρου, τα οποία μπορείς να κολλήσεις πάνω σε ένα δίχτυ και να φτιάξεις το δικό σου μοτίβο. Θα δώσεις καλοκαιρινό ύφος και το δάπεδο ομορφαίνει άμεσα. Ακόμη και το χαλίκι, είναι ένα υλικό που δημιουργεί καλοκαιρινή αίσθηση και είναι και αρκετά οικονομικό.

#3. Βάψε τους αρμούς

Πολλές φορές, το δάπεδο είναι ικανοποιητικά όμορφο και το μόνο που το μειώνει οπτικά και δείχνει αντιαισθητικό είναι οι γκριζαρισμένοι αρμοί. Αφού καθαρίσετε καλά το δάπεδο, αφήστε να στεγνώσει. Στην συνέχεια, περάστε τους αρμούς με τον ειδικό μαρκαδόρο βαφής για αρμούς και τα πλακάκια θα δείξουν σαν καινούρια.

Πώς να καλύψεις το παλιό δάπεδο στο μπαλκόνι

#1. Deck κουμπωτά πλακάκια

Το IKEA όπως και το Leroy Merlin, έχει πολλές επιλογές σε κουμπωτά πλακάκια, συνθετικά ή ξύλινα. Αν επιλέξεις τα ξύλινα, μπορείς να τα βάψεις σε όποιο χρώμα θέλεις για να δέσουν με το υπόλοιπο ντεκόρ και για να τα προστατέψεις από επιθετικές καιρικές συνθήκες. Αν επιλέξεις συνθετικά, δεν διαβρώνονται, έχουν μεγαλύτερη αντοχή και έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα αποσυναρμολογείς το χειμώνα. Επίσης, τα βρίσκεις σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων με όψη, πέτρας, ξύλου, τσιμέντου ακόμη και με χλοοτάπητα.

#2. Μουσαμάδες

Πάρε τα μέτρα του μπαλκονιού σου και αγόρασε ένα μουσαμά με εκπληκτικό σχέδιο, κομμένο σε αυτά τα μέτρα. Είναι αδιάβροχος, μεγάλης αντοχής και στο εμπόριο βρίσκεις αμέτρητα σχέδια που αναβαθμίζουν άμεσα κάθε χώρο. Από ξύλινα μοτίβα μέχρι μαρμάρινα, θα εκπλαγείς με την ομορφιά που θα αποκτήσει το δάπεδο στο μπαλκόνι.

Δες ακόμη: Πώς να κάνεις σκιά στο μπαλκόνι αν δεν έχεις τέντες

#3. Συνθετικός χλοοτάπητας

Αντί για κουμπωτά πλακάκια χλοοτάπητα, μπορείς ακόμη να τοποθετήσεις συνθετικό χλοοτάπητα με το μέτρο. Στα συν του, μπορείς να τον αφαιρέσεις το ίδιο εύκολα με το να τον τοποθετήσεις.

#4. Χαλιά

Λατρεύουμε τα χαλιά από γιούτα για εσωτερικούς χώρους, αλλά αν το μπαλκόνι δεν καλύπτεται από παντού, με το πρώτο ψιλόβροχο, το χαλί σου θα αχρηστευτεί. Το φυσικό υλικό της γιούτας, δυστυχώς φθείρεται εύκολα και αν έχεις περιορισμένο budget είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Αντίθετα, οι κουρελούδες είναι εύκολες στο πλύσιμο ενώ ακόμη και τα χαλιά χαμηλής αξίας, είναι ιδανικά για το μπαλκόνι και την βεράντα. Τοποθέτησε τα στρατηγικά, ώστε να καλύψεις τα φθαρμένα σημεία στο δάπεδο. Αν πάραυτα, θέλεις το φυσικό look στο μπαλκόνι σου, μπορείς να καλύψεις το δάπεδο, με πολύ οικονομικές ψάθες.

#5. Κάλυψε το φθαρμένο δάπεδο με μεγάλες μαξιλάρες δαπέδου

Αυτή είναι μια λύση που όχι μόνο θα καλύψει τις ατέλειες, αλλά θα προσφέρει και περισσότερες θέσεις για τους καλεσμένους σου.

#6. Τοποθέτησε γλάστρες στρατηγικά

Μερικές όμορφες γλάστρες, μπορούν να καλύψουν τα σημεία με τις μεγαλύτερες φθορές και παράλληλα να ομορφύνουν το μπαλκόνι σου και να παρέχουν ιδιωτικότητα. Φρόντισε μόνο να τοποθετήσεις και τα ειδικά πιάτα για γλάστρες, που συγκρατούν το νερό. Έτσι, δεν θα φθαρεί το πάτωμα ακόμη περισσότερο από τα νερά που τρέχουν.

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.