Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να διαλέξεις στατικό ποδήλατο για το σπίτι

Πώς να διαλέξεις στατικό ποδήλατο, με βασικά κριτήρια ποιότητας και τα καλύτερα στατικά ποδήλατα για να αγοράσεις τώρα

Αν τελευταία τριγυρνά στο μυαλό σου, η ένταξη του fitness στη ζωή σου, είσαι στην σωστή σελίδα. Τα τελευταία δυο χρόνια, πολλοί αφήσαν το γυμναστήριο για να κάνουν γυμναστική στο σπίτι και όχι άδικα, αφού έχει πολλά οφέλη.

Γυμναστική στο σπίτι vs γυμναστήριο

Το ποδήλατο στο σπίτι, αναμφίβολα έχει πολλά οφέλη σε σύγκριση με το γυμναστήριο.

 • Καταρχάς, αποφεύγεις παντός είδους λοιμώξεις και όχι μόνο τον κορονοϊό.
 • Έχεις περισσότερη ησυχία και λιγότερα αδιάκριτα βλέμματα
 • Μπορείς συγχρόνως να απολαύσεις την μουσική που σε εμπνέει ή και μια ταινία, την ώρα που κάνεις την γυμναστική σου
 • Προσαρμόζεις το πρόγραμμα γυμναστικής όπως και όσο θέλεις
 • Μπορείς να αθληθείς και σε αργίες που τα γυμναστήρια είναι κλειστά και τον Αύγουστο και γενικότερα όποια ώρα το θελήσεις
 • Εξοικονομείς χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να διανύσεις οποιαδήποτε απόσταση για να φτάσεις στο γυμναστήριο
 • Στο τέλος, είναι πολύ πιο οικονομικό από το να ανανεώνεις συνεχώς την συνδρομή γυμναστηρίου. Ιδίως αν δεν πηγαίνεις συχνά, προτίμησε να κάνεις μια μικρή επένδυση σε ένα στατικό ποδήλατο. Στην συνέχεια ίσως επενδύσεις και σε κάποια μικροόργανα, αν δεις ότι σε βολεύει περισσότερο από το γυμναστήριο.
 • Αν μένεις σε απομακρυσμένη περιοχή, όπου δεν υπάρχει γυμναστήριο, ούτε σε μακρινή απόσταση.

Στατικό ποδήλατο vs ποδήλατο δρόμου

Και τα δύο έχουν ακριβώς τα ίδια οφέλη, όσον αφορά το αεροβικό κομμάτι, την αύξηση αντοχής και μυικής μάζας. Οι μοναδικές διαφορές που πρέπει να λάβεις υπόψιν, πριν αποφασίσεις τι είδος γυμναστικής θα ακολουθήσεις, είναι το εξωτερικό τοπίο. Αυτό φυσικά το αντικρίζεις μόνο με το ποδήλατο δρόμου.

Στα αρνητικά του, είναι οι κραδασμοί που ενέχει ένας ανώμαλος δρόμος. Αν υποφέρεις από μυοσκελετικά προβλήματα ή θέλεις να ξεπεράσεις κάποιον τραυματισμό, ίσως πρέπει να προτιμήσεις στατικό ποδήλατο. Τέλος, στατικό ποδήλατο μπορείς να κάνεις, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, σε αντίθεση με το ποδήλατο δρόμου.

Δες ακόμη: θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το σπίτι

Ποιο στατικό ποδήλατο μου ταιριάζει;

Τα στατικά ποδήλατα, χωρίζονται σε κατηγορίες.

 • Όρθια ποδήλατα
 • Spinning bikes
 • Σπαστά ποδήλατα
 • Καθιστά ποδήλατα
 • Πεταλιέρες

Σε ποιους ταιριάζουν τα όρθια ποδήλατα

Τα κλασσικά όρθια ποδήλατα, είναι η καλύτερη επιλογή για σταδιακή αύξηση μυικής μάζας και χτίσιμο αντοχής. Ταιριάζουν σε όσους έχουν προβλήματα στην μέση και στη περιοχή των ιερολαγονίων, αφού στην καθιστή θέση, μπορείς να ρίξεις το βάρος μπροστά. Όσο χτίζεις την μυική μάζα στα πόδια, μπορείς να αυξάνεις σταδιακά και την αντίσταση, αφού τα περισσότερα έχουν αρκετά επίπεδα αντίστασης. Οι μυικές ομάδες που στοχεύει το όρθιο ποδήλατο, είναι των κοιλιακών, των γλουτιαίων και τον μηριαίων μυών.

Πότε να διαλέξεις καθιστό ποδήλατο

Τα καθιστά ποδήλατα ταιριάζουν περισσότερο σε μεγάλες ηλικίες, που δεν έχουν μυική μάζα και η πλάτη απαιτεί στήριξη. Όταν ο στόχος, είναι απλά η απλή εκγύμναση και η καλύτερη καρδιοαγγειακή λειτουργία, το καθιστό ποδήλατο είναι η καλύτερη επιλογή.

Μήπως σου ταιριάζει το spinning bike;

Δεν σου το συστήνουμε αν είσαι αρχάριος. Το spinning bike, είναι για εξειδικευμένα είδη προπόνησης, όπως η επιτάχυνση, η διάνυση μεγάλων αποστάσεων και το cardio. Ταιριάζει σε όσους έχουν ένα προχωρημένο επίπεδο fitness και σε όσους θέλουν να κάνουν προπόνηση για ποδήλατο δρόμου, αφού έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Αν επιλέξεις spin bike, προτίμησε με ιμάντα και όχι με αλυσίδα, καθώς δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση και είναι περισσότερο αθόρυβο.

Πότε να προτιμήσεις πεταλιέρα

Καταρχάς, η πεταλιέρα δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη σου επιλογή, εκτός αν έχεις χαμηλό budget. Είναι ένα μικροόργανο γυμναστικής, που το προτιμάμε για γυμναστική στο γραφείο, όταν δηλαδή δουλεύεις στον υπολογιστή και πρέπει κάπως να διατηρείς μια φόρμα. Όταν επίσης δεν έχεις χρόνο ή χώρο, καθώς επίσης την αποθηκεύεις εύκολα κάτω από το γραφείο.

Είναι καλύτερο το σπαστό ποδήλατο;

Ένα σπαστό ποδήλατο, μπορεί να είναι είτε όρθιο, είτε καθιστό με πλάτη. Συνήθως, δεν έχουν πολύ στιβαρή κατασκευή, σε σύγκριση με ένα στημένο ποδήλατο, αλλά για χαμηλό budget και έλλειψη χώρου, είναι ιδανικά.

Βασικά κριτήρια ποιότητας για στατικά ποδήλατα

Τα στατικά ποδήλατα για γυμναστική στο σπίτι, είναι πολύ διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Για αυτό το λόγο, βρίσκουμε πολλά brands και αμέτρητα μοντέλα, σε μεγάλο εύρος τιμών. Για ένα αξιοπρεπές στατικό ποδήλατο που θα αντέξει περισσότερο από 2 χρόνια, υπολόγισε τουλάχιστον 250€.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ψάχνεις, που δείχνουν και την στιβαρότητα της κατασκευής:

 • Το βάρος δίσκου να είναι τουλάχιστον 5 κιλά για καλύτερη αντίσταση και λιγότερο θόρυβο
 • Το βάρος αντοχής να είναι τουλάχιστον 110 κιλά
 • Η δυνατότητα αλλαγής στο ύψος της σέλας
 • Αν έχει και δυνατότητα μετακίνησης εμπρός-πίσω, ακόμη καλύτερα
 • Τα επίπεδα αντίστασης να είναι τουλάχιστον 8
 • Να έχει ροδάκια για εύκολη μετακίνηση
 • Οθόνη μέτρησης ενδείξεων, ώστε να παρακολουθείς την βελτίωση σου

Υπάρχουν πολλές καλές μάρκες με στατικά ποδήλατα και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Viking, Diadora Fitness, Amila, Tunturi.


Πηγή: τα καλύτερα στατικά ποδήλατα

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.