Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να κρατάς το σπίτι δροσερό

Πώς να κρατάς το σπίτι δροσερό και τη θερμοκρασία χαμηλά χωρίς κλιματισμό, τις μέρες που έχει πολλή ζέστη

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αισθητά και η εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς χρημάτων, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Αν δεν μπορείς να έχεις τον κλιματισμό να δουλεύει 24/7, σε καταλαβαίνω. Επειδή όμως τα πιο δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας και καλά-καλά δεν έχουμε μπει στον Ιούνιο, σήμερα θα δούμε πώς να κρατάς το σπίτι δροσερό όταν έχει πολλή ζέστη, χωρίς κλιματισμό.

#1. Σκιά περιμετρικά του σπιτιού

Αυτό σημαίνει να έχεις σκιά περιμετρικά, τουλάχιστον στα μπαλκόνια. Επιστράτευσε ομπρέλες, κράτα τις τέντες συνεχώς κατεβασμένες ή χρησιμοποίησε parasol και πανιά σκίασης για να μπλοκάρεις τον ήλιο από το να μπαίνει…από το παράθυρο. Επιπλέον, το να κρατάς τα στόρια αρκετά κατεβασμένα κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι ο καλύτερος τρόπος να έχεις φως, χωρίς την υψηλή θερμοκρασία του ήλιου. Διάβασε πώς να κάνεις σκιά στο μπαλκόνι αν δεν έχεις τέντες.

#2. Άφησε την βραδινή δροσιά να εισέλθει

Αν την μέρα κρατάς τα στόρια κατεβασμένα και όταν πέφτει ο ήλιος ανοίγεις στόρια και παράθυρα, ρίχνεις την θερμοκρασία του σπιτιού σου, χωρίς να ανάψεις κλιματισμό. Το βράδυ η θερμοκρασία πάντα πέφτει μερικούς βαθμούς και πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις τα στόρια και πάλι, νωρίς το πρωί. Ακόμη καλύτερο είναι να ανοίγεις τα παράθυρα που δημιουργούν ρεύμα αέρος, που θα σε δροσίσει το βράδυ ακόμη περισσότερο. Αν ανησυχείς για την ασφάλεια σου, κράτησε ανοιχτά αυτά που δεν επιτρέπουν την είσοδο ή βάλε τα σε ανάκλιση.

#3. Άλλαξε τις λάμπες σου με LED

Το ήξερες πως οι παραδοσιακές λάμπες, παράγουν μεγάλη θερμότητα εκτός από φωτισμό; Επιπλέον, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έτσι παράλληλα θα κάνεις και εξοικονόμηση χρημάτων.

#4. Ρύθμισε σωστά τους ανεμιστήρες

Η ζέστη ως γνωστόν, ανεβαίνει ψηλά. Ένας ανεμιστήρας στο ταβάνι την έλκει προς τα πάνω, αν τον έχεις ρυθμίσει να δουλεύει αντίθετα με την φορά του ρολογιού. Ακόμη και ένας ανεμιστήρας στο πάτωμα, που τον γυρίζεις να βλέπει ελαφρώς ψηλά, επιτελεί την ίδια δουλειά. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις το γνωστό κόλπο με τον πάγο. Γέμισε ένα μπολ με παγάκια και τοποθέτησε το μπροστά από τον ανεμιστήρα. Ο αέρας που ανακυκλώνει ο ανεμιστήρας, σιγά σιγά θα αποκτά πιο χαμηλή θερμοκρασία.

#5. Μην χρησιμοποιείς συνεχώς οικιακές συσκευές

Αυτό σημαίνει να μην χρησιμοποιείς στεγνωτήριο ή φούρνο πολύ συχνά, καθώς παράγουν θερμότητα. Μπορείς κάποια πράγματα που είναι αναπόφευκτα να τα κάνεις νωρίς το βράδυ ή να μην τα κάνεις καθόλου το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, με αυτή την ζέστη σίγουρα δεν χρειάζεσαι στεγνωτήριο, καθώς αν κρεμάσεις τα ρούχα σου, μπορεί να στεγνώσουν σε μια ώρα.

#6. Επίλεξε δροσερά υφάσματα

Ντύσε τους καναπέδες σου με λινά και βαμβακερά ριχτάρια και προτίμησε τα ακόμη και για το κρεβάτι σου. Είναι πολύ πιο δροσερά, καθώς είναι υφάσματα που ανασαίνουν.

#7. Σφράγισε πόρτες και παράθυρα

Η ζέστη περνά από παντού. Αν έχεις παλιά ξύλινα παράθυρα ή αν έχεις αρκετά ψηλές χαραμάδες κάτω από την εξώπορτα, σφράγισε τα με λάστιχα για πόρτες και παράθυρα.

#8. Βρέξε τις κουρτίνες

Ένα πολύ παλιό hack, από εποχές που δεν είχε κλιματισμό το κάθε σπίτι. Βρέξε ή πλύνε τις κουρτίνες σου και κρέμασε τις στην θέση τους να στεγνώσουν. Θα κρατούν το σπίτι πιο δροσερό και θα αναδύουν και υπέροχο άρωμα.

Κοινοποιήστε!

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.