Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

3 θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το σπίτι

Αρωματοθεραπεία: δες ποια είναι τα 3 κορυφαία θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το σπίτι, που εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, μυρίζουν και καταπληκτικά

Η αρωματοθεραπεία βρίσκεται μαζί μας από την αρχαιότητα και όσο προχωρούν οι έρευνες που επιβεβαιώνουν πολλές από τις εικασίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, αυτά θα βρίσκουν θέση σε ακόμη περισσότερα σπίτια.

Μάλιστα, σε πολύ πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Μεταβολικών Παθήσεων στο Changsha της Κίνας (1), σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα, διαπιστώθηκε πως μια μεικτή θεραπευτική προσέγγιση με αρωματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία, μείωσε πολύ τα επίπεδα άγχους και πόνου σε γυναίκες που υπέστησαν μαστεκτομή, λόγω καρκίνου του μαστού.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ (2), η οποία συγκέντρωνε τα στατιστικά αποτελέσματα 30 άλλων ερευνών για την αρωματοθεραπεία σε ομάδες ηλικιωμένων, συμπέρανε πως η θεραπεία με αιθέρια έλαια μπορεί να έχει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και πόνου, ενώ επίσης μείωσε και τα επίπεδα κούρασης.

Δες: Πώς Να Φτιάξεις Τα Πιο Όμορφα Αρωματικά Χώρου

Για την ακρίβεια, αν και υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας για να χαλαρώσουμε εισπνέοντας καταπληκτικές φυσικές μυρωδιές, τα αιθέρια έλαια με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι τρία.

Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα πιο αρωματικά θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το σπίτι. Είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές, anti-stress, κατευναστικές ιδιότητες του. Χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοθεραπεία για την θεραπεία της αϋπνίας και του έντονου άγχους, κάτι που έχει αποδειχτεί από πολλές ερευνητικές ομάδες.

Ολόκληρες σειρές με pillow sprays βασίζονται σε αυτό το τόσο αγαπημένο αιθέριο έλαιο. Το This Works Deep Sleep Pillow Spray (22.45€) καθώς και το Balance Me Beauty Sleep Hyaluronic Mist (22.95€), είναι 2 σπρέυ για κλινοσκεπάσματα, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο για την λεβάντα, είναι πως πλέον υπάρχει και έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Shiraz στο Ιράν (3) και συμπέρανε πως το μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας, μπορεί να έχει θετική επίδραση ακόμη και στον νευροπαθητικό πόνο. Μια ιδιότητα, πολύ χρήσιμη στους ασθενείς με διαβήτη.

Δοκίμασε το Apivita Essential Oil Time Τo Relax Λεβάντα, Γιασεμί, Υλάνγκ-Υλάνγκ (6,32€) με την συσκευή της Apivita Home Fragrance Ceramic Essential Oil Burner (11,11€)

Θα σε ενδιαφέρει: Πώς να βελτιώσεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού

Γεράνι

Το αιθέριο έλαιο από γεράνι γνωστό ως το φυτό της Αφροδίτης μπορεί να συμβολίζει τη θηλυκότητα και τον αισθησιασμό, έχει όμως και άλλες ιδιότητες, που οι περισσότερες δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Κάποιες από αυτές που εικάζεται πως κατέχει το αιθέριο έλαιο από γεράνι, είναι η ικανότητα του να επιφέρει συναισθηματική ισορροπία και να απομακρύνει την αρνητική ενέργεια.

Υπάρχει όμως μια έρευνα για την χρήση του στην αρωματοθεραπεία, μετά από επέμβαση σκωληκοειδεκτομής. Σε αυτή την διπλή έρευνα που πραγματοποίησε το Neyshabur University of Medical Science στο Ιράν (4), μεταξύ 120 ασθενών από τους οποίους η μία ομάδα εκτέθηκε σε αρωματοθεραπεία με έλαιο από γεράνι και η άλλη όχι, οι ερευνητές συμπέραναν πως η αρωματοθεραπεία επέφερε σημαντική διαφορά στην συστολική και διαστολική πίεση, στους παλμούς της καρδιάς, στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αλλά και στα επίπεδα του πόνου.

Δοκίμασε το Apivita Essential Oil Γεράνι (10,14 €)

Μελισσόχορτο

Στα θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το σπίτι, ανήκει και το μελισσόχορτο.

Το μελισσόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών παθήσεων στην παραδοσιακή ιατρική. Αϋπνία, άγχος, ημικρανίες, υπέρταση, διαβήτης, φλεγμονές, μύκητες, έρπης, αλλά και άνοια είναι μερικές από τις παθήσεις και τις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει το αιθέριο του έλαιο. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι πραγματικά θαυμαστή η ιδιότητα του να θεραπεύει τις δερματικές πληγές του έρπη.

Πώς θεραπεύει το αιθέριο έλαιο από μελισσόχορτο

Για το μελισσόχορτο, έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από το Lorestan University of Medical Sciences στο Khorramabad του Ιράν (5). Σε αυτή την έρευνα, 72 ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ. Το ένα γκρουπ εισέπνεε καθημερινά 2 σταγόνες από ηλιέλαιο, ενώ το δεύτερο εισέπνεε 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου. Οι μετρήσεις έδειξαν, πως οι εισπνοές με μελισσόχορτο μπορούν να ανακουφίσουν από το στρες και παράλληλα να προκαλέσουν αιμοδυναμικές αλλαγές, επηρεάζοντας τον ρυθμό της καρδιάς.

Επιπλέον, επιστήμονες του Newcastle General Hospital’s Institute for Aging and Health (6) πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, για τον προσδιορισμό της αξίας του αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου, για διέγερση σε άτομα με σοβαρή άνοια, το οποίο είναι μείζον πρόβλημα για ασθενείς με σοβαρή γνωστική δυσλειτουργία. 72 ασθενείς με σοβαρή άνοια κατατάχθηκαν τυχαία στην ομάδα θεραπείας με αιθέριο έλαιο ή με εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60% της ομάδας ελαίου μελισσόχορτου και το 14% της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν μείωση κατά 30% των βαθμολογιών διέγερσης. Υπήρξε μια συνολική βελτίωση της διέγερσης στο 35% των ασθενών που έλαβαν το έλαιο και 11% σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε σημαντικά με τη θεραπεία με αιθέριο έλαιο melissa.

Δοκίμασε το Αιθέριο Έλαιο Μελισσόχορτο BioSamos (8,75€) με την συσκευή της Apivita Home Fragrance Ceramic Essential Oil Burner (11,11€)

Επιστημονικές πηγές:

  1. Aromatherapy Plus Music Therapy Improve Pain Intensity and Anxiety Scores in Patients With Breast Cancer During Perioperative Periods: A Randomized Controlled Trial
  2. Effect of aromatherapy on sleep quality of adults and elderly people: A systematic literature review and meta-analysis
  3. The effects of aromatherapy massage with lavender essential oil on neuropathic pain and quality of life in diabetic patients: A randomized clinical trial
  4. The effect of inhalation aromatherapy of geranium on pain and physiological indices after appendectomy: A double-blind randomized clinical trial
  5. Effect of aromatherapy with Melissa essential oil on stress and hemodynamic parameters in acute coronary syndrome patients
  6. Aromatherapy as a safe and effective treatment for the management of agitation in severe dementia

Opening image credits: Image by rawpixel.com

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News, στο Instagram και στο Facebook για να μη χάνεις κανένα αφιέρωμα.

Κοινοποιήστε!